Ei jääkiekko ole väkivaltaisemmaksi muuttunut

01.03.2013 12:16 Jarmo Saarela

Viime aikoina olen surullisena ja osin myös huvittuneena seurannut jääkiekkoväkivaltaan liittyvää keskustelua. Jokainen kynnelle kykenevä Tiku ja Taku, Niku ja Naku, juristi tai turisti, itse asiassa kuka tahansa on lausunut painavan näkemyksensä siitä, mikä suomalaisessa, eritoten liigajääkiekossa on tällä erää pielessä.

Oman joukkionsa muodostaa Team-KPK (Katkerien Poikien Kerho), jotka syystä tai toisesta ovat lähteneet tai joutuneet lähtemään suomalaisesta jääkiekkoperheestä. Heillä näyttää olevan tehokkaat rohdot kaikkiin mahdollisiin ja myös mahdottomiin vaivoihin – outoa, että eivät lajissa oloaikanaan laittaneet asioita oikealle tolalle.

Asiaan kun asiaan löytyy kaikkitietävien vakiporukka, jotka monikymmenvuotiseen kokemukseensa perustuen kykenevät kertomaan, miten asiat pitäisi hoitaa. On kuitenkin harhaista luulla, että pelkästään vuosikymmenien kokemus takaisi kompetenssin nykypäivän asioiden suhteen. Saattaa pikemminkin olla niin, että yliaikainen kokemus on aikamerkki siirtymisestä takavasemmalle. Jos henkilö itse ei sitä oivalla, niin lähimmäisten velvollisuus olisi syytä tarttua toimeen ja avustaa ”hoitoon ohjaamisessa”.

Jääkiekko on Suomen suosituin laji, tämän vuoksi se herättää myös suuria tunteita ja moninaisia mielipiteitä – onneksi Suomessa on mielipiteen vapaus. Alla minun näkemyksiäni ko. asiasta:

 • laji-ihmiset laidasta laitaan – arvostella osaa kuka tahansa, mutta missä viipyy rakentavat ehdotukset?
 • ammattijääkiekon vertaaminen junioritoimintaan on täysin asiatonta, itse asiassa hassua – jääkiekko on nuorille todella upea laji
 • kaikkia ei voi, eikä tarvitse miellyttää
 • ollaan ylpeitä omasta lajista – puolustetaan sitä tarpeen tulleen – kunnioitetaan kuitenkin myös vastakkaisia näkemyksiä
 • virheitä on tehty, ylilyöntejä on ollut – näin tulee olemaan vastakin – otetaan opiksi ja kehitetään toimintaa
 • nöyrä voi olla, mutta ei tarvitse kaikkien edessä nöyristellä
 • loukkaantumiset ovat aina ikäviä, erityisesti päävammat, jääkiekossa on sattunut loukkaantumisia aiempina vuosina ja näin tulee olemaan myös tulevina vuosina – valitettavasti
 • aivovammoihin tulee suhtautua erityisen vakavasti, lisää aiheesta aiemmassa blogissani
 • jääkiekko EI OLE MUUTTUNUT viime vuosina yhtään väkivaltaisemmaksi – itse asiassa vakivallasta puhuminen tässä yhteydessä on harhaanjohtavaa (pois lukien tietenkin sattuneet ylilyönnit)
 • kohtelias hatunnosto urheiluministeri Paavo Arhinmäelle, joka tämänpäiväisessä kannanotossaan on hienosti erottanut oleellisen epäoleellisesta

Lopuksi tahdon muistuttaa, että tällä hetkellä pelataan Suomi-kiekon hienointa aikaa: Mestiksessä neljä parasta kilvoittelee finaaliin pääsystä ja SM-liigassa viidellä viimeisellä kierroksella voivat asetelmat muuttua merkittävästi. Keskitytään vaihteeksi pelaajiin, peliin ja pelaamiseen – kiitos.

Osallistu keskusteluun:

Ainoastaan rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida artikkeleita.

Kommentit:

 • Ei vielä kommentteja.