Kaikkia ei tarvitse miellyttää

27.03.2013 11:39 Jarmo Saarela

Suomen Jääkiekkoliitto mokaa säännöllisen epäsäännöllisesti ja puheenjohtaja Kalervo Kummola on ”menneen ajan mies”. Jääkiekon SM-liiga on vitsi ja toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorista vaaditaan eroamaan. Jääkiekon pelaajayhdistys ”puuhastelee”, allekirjoittaneen ja puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimon pitäisi panna työnantajille ”luu kurkkuun” ja vähintään uhata lakolla jokaisessa hiemankin ristiriitaisessa tilanteessa. Jääkiekkotuomarit ovat vuodesta toiseen nuijia ja tällä kaudella tosinuijia. Seurojen toimitusjohtajat ovat ammattitaidottomia entisiä autokauppiaita, joiden tulisi välittömästi palata entiseen lestiinsä. Yllä esimerkkejä julkisuudessa esiintyvistä näkemyksistä ja mielipiteistä. Koska Suomessa vallitsee edelleen mielipiteen- ja myös sananvapaus, niin en edes yritä kumota mediassa esiintyviä väitteitä.

Tyydyn yksinkertaisesti toteamaan, että edellä olevasta huolimatta jääkiekko on vuodesta toiseen Suomen ylivoimaisesti suosituin ja seuratuin urheilumuoto. Nykyisetkään toimijat eivät ole asiantuntemattomuudellaan onnistuneet suistamaan suomalaista jääkiekkoa alennustilaan.

Jääkiekkoväen tulee olla nöyrästi ylpeä siitä, mitä se on saavuttanut ja mitä se tällä hetkellä on! Tämä ei missään nimessä tarkoita sitä, etteikö toiminnassa olisi kehittämisen varaa. Petrauskohteita löytyy monelta saralta, toimintaa tulee tarkastella kriittisesti. Täytyy kuitenkin todeta, että kaikkia asioita ei voi korjata käden käänteessä. Tärkeää on huomata, mitkä muutettavista asioista ovat tärkeimpiä ja sen jälkeen rivakasti toimeen.

Tekevälle sattuu. Silloin tällöin päätökset ovat syystä tai toisesta vääriä, metsään mennään joskus kovallakin ylinopeudella. Tärkeää on, että osataan ottaa oppia omista, mutta myös toisten tekemistä virheitä. Entisaikojen virkamiesmäisyys (kun ei tee mitään, niin ei tee myöskään virkavirhettä) ei sovi jääkiekkoon. Faneille ja medialla on oikeus arvostella ja esittää kritiikkiä, vaikkakin arvostelu menee toisinaan yli ymmärryksen. Selittelyt eivät kuitenkaan asioita paranna – ainoa tapa on hoitaa oma hommansa riittävän hyvin.

Olen leikitellyt ajatuksella äärimmäisen tasaisesta SM-liigasta tai Mestiksestä. Oletetaan, että runkosarjan jälkeen kaikki joukkueet olisivat tasapisteissä. Sarjasijoitukset jaettaisiin kuitenkin sääntöjen määrittelemällä tavalla, esim. voitetut ottelut, maaliero jne. Näin saataisiin järjestys, jonka mukaan, joukkue X olisi sarjan ykkönen ja joukkue Z viimeinen. Luuletteko, että mediassa hehkutettaisiin viimeksi jääneen joukkueen pelaajia, valmentajia ja organisaatiota? Ei suinkaan. Sarjan sankarit löytyisivät ykköseksi sijoittuneesta joukkueesta ja viimeiseksi jäänyt joukkue saisi näytelmän konnan osan.

Jääkiekkoa koskevat uutiset ovat usein negatiivisia (tosin näin näyttää olevan muillakin alueilla). En missään nimessä tarkoita, että median pitäisi helliä jääkiekkoa. Ei suinkaan, mutta kohtuus kaikessa.  Esim. menneiden viikkojen uutisointi jääkiekon väkivaltaisuudesta on surkuhupaisaa seurattavaa – jääkiekko ei ole viime aikoina muuttunut yhtään väkivaltaisemmaksi!  Kiistämätön tosiasia kuitenkin on, että jääkiekko työllistää mediankin piirissä melkoisen leegion toimittajia ja todennäköisesti tuottaa myös kustantajien kassaan mukavan määrän euroja.

Jääkiekkoon liittyen kaikilla on sanansa sanottavana. Tietyt tahot vaativat, että kaukalossa sattuneet ”tappelut” pitäisi tuomita kuten muuallakin sattuneet, toisin sanoen tuomiolle käräjäoikeuteen - jääkiekko ei voi olla yhteiskunnasta erillään oleva saareke. Kun keskustelu kääntyy esim. joustokaukaloiden rahoitukseen, niin samat tyypit ovat jälleen äänessä ja toitottavat, että ei yhteiskunnan varoja voi käyttää moiseen toimintaan, tällä kertaa jääkiekko onkin yhteiskunnasta erillään oleva saareke. Ollaanko vai eikö olla?

Lajin parissa toimivien tulee olla ylpeitä lajistaan ja tarpeen mukaan puolustaa sitä. ”Karavaanari on kaikkien kaveri”. Jääkiekko ei ole koskaan ollut, ei tule koskaan olemaan, eikä sen edes tarvitse alla kaikkien kaveri.

Osallistu keskusteluun:

Ainoastaan rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida artikkeleita.

Kommentit:

  • Ei vielä kommentteja.