Vastine Urheilulehden kirjoitukseen 13.3.2014

17.03.2014 15:19 Jarmo Saarela

Vastine Ismo Lehkosen kirjoitukseen Urheilulehti (11-2014) 13.3.2014

Jutussa ”Uniklubi” Lehkonen kritisoi Jääkiekon Pelaajayhdistyksen toimintaa. Lehkosella on toki oikeus mielipiteisiinsä. Yleensä en näe aiheelliseksi puuttua mediassa esitettyihin virheellisiin tietoihin tai epätäsmällisiin näkemyksiin. Yllä mainittu juttu antaa kuitenkin niin monissa asioissa totuuden vastaisen kuvan, joten katson velvollisuudekseni tuoda esiin ainakin räikeimmät virheellisyydet.

Lehkonen väittää Pelaajayhdistyksen jäsenmaksuksi vähintään 200 € - Mestiksen KAIKKIEN pelaajien jäsenmaksu on 80 €! Liigassa jäsenmaksu vaihtelee pelaajan palkasta riippuen välillä 130 - 600 €.

Liigan ja Mestiksen sulkemisen osalta Pelaajayhdistys on lukuisa kertoja ilmoittanut, että karsinnat olisi paras tapa ratkaista liiganousija, mutta mm. taloudelliset edellytykset tulee myös ottaa huomioon.

Päähän kohdistuneista (ja myös muista vaarallisista taklauksista) Pelaajayhdistys on ilmoittanut selkeän näkemyksensä viime vuosien aikana useita kertoja sekä medialle että jäsenistölleen – yksiselitteinen näkemys on koko ajan ollut se, että ko. taklauksista tulee jatkossa antaa kovempia rangaistuksia – tästä annettiin keväällä 2013 mm. yhteinen tiedote SM-liigan kanssa. Liigassa on jo voimassa käytäntö, jonka mukaan kaikille pelaajille tehdään aivotärähdysten varalta ns. ”pre-season testit”. Järjestelmä pyritään saamaan myös Mestikseen mahdollisimman nopeasti – edellä oleva seikka, kuten myös Mestis-pelaajien vakuutusturvan parantaminen, on kuitenkin kustannuskysymys. Jotta asioihin voisi tulla muutos, pitää Mestiksen ”tykönään” määritellä asioiden tärkeysjärjestys. 

Pelaajayhdistys oli voimallisesti vaikuttamassa siihen, että Liigalisenssiin tuli säännös, jonka mukaan kaikissa liigahalleissa tulee olla sovittujen kriteerien mukaiset joustokaukalot kaudella 2014 -2015! Mestiksen osalta on päästy ”yksituumaisuuteen”, jonka mukaan Mestis-kaukaloita uusittaessa uudet kaukalot rakennetaan joustokriteerien mukaisiksi.

Yleisen turvallisuuden edistämiseksi Pelaajayhdistys sopi yhdessä Liigan kanssa pelaajaturvallisuuskomitean perustamisesta – komitea aloitti toimintansa kaudella 2013 - 14 ja se kokoontuu vuosittain vähintään kaksi kertaa kaudessa.

Pelikieltojen linjattomuuden osalta totean, että tammikuussa 2014 pelaajille suoritetun kyselyn mukaan 85 % Mestis-pelaajista oli sitä mieltä, että kurinpito ja pelikieltojen määrääminen on ollut JOHDONMUKAISTA, viime kaudella vastaava luku oli 33 %. Liigan kohdalla johdonmukaisuuden puolesta liputti 80 %, kaudella  2012-13 lukema oli 59%  - minä ainakin luotan pelaajien näkemykseen. En väitä, että paraneminen on Pelaajayhdistyksen ansiota, mutta kerron kuitenkin, että Pelaajayhdistys keskustelee pelikieltoihin ja kurinpitoon liittyvistä asioista kausittain sekä Liigan että Mestiksen vastuullisten henkilöiden kanssa.

Syöttöpisteiden, kuin myös muidenkin tilastotapahtumien kirjaus pitää tehdä oikein – näistä asioista olemme keskustelleet lukuisia kertoja sekä Mestiksen että liigan vastuullisten kanssa – joiltain osin tilanne on parantunut, mutta kehittämisen varaa on edelleenkin.

Kysymykseen, mitä Pelaajayhdistys oikein tekee, kehotan Lehkosta vaikka ensihätään tutustumaan yhdistyksen kotisivuihin www.sjry.fi. Faktatietona voin lisäksi ilmoittaa, että syksyisin pidämme yhteispalaverin jokaiselle Liiga- ja Mestisjoukkueelle, jolloin käymme läpi yhteisiä asioita. Tämän lisäksi vuosittain miltei 200 yksittäistä pelaajaa ottaa minuun yhteyden – valtaosin pelaajalla on tällöin joku jääkiekon pelaamiseen/sopimukseen/ vakuutusasioihin tms. liittyvä ongelma. Edellisen lisäksi pelaajat ovat yhteyksissä mm. puheenjohtajaamme ja yhteyspäällikköömme.

Kirjoituksessaan Lehkonen jopa vaatii lakolla uhkaamista. Työmarkkinoilla vallitsee vakiintunut käytäntö, jolloin sopimuksilla ”ostetaan puolin ja toisin työrauha” – toisin sanoen tällöin ei uhitella lakoilla eikä varsinkaan mennä lakkoon. Lehkoselle ja myös muille tiedoksi, että Pelaajayhdistyksellä on sekä Mestiksen että Liigan kanssa voimassa olevat yleissopimukset ja niihin liittyvät pelaajien vähimmäisehdot sisältävät pelaajasopimukset – sopimukset ovat tällä erää voimassa 30.4.2015 asti!

Yllä oleva huomioiden voi todeta, että Pelaajayhdistyksessä on ”työn alla” valtaosa asioista, joiden laiminlyönnistä Lehkonen moittii yhdistystä. Pelaajayhdistys pyrkii hoitamaan asioita eteenpäin yhteistyössä asianosaisten kanssa. Nykyisin monelle taholle julkisuuteen pääsy näyttää olevan tärkeää, meille julkisuushakuisuus ei ole listan kärjessä.

On erittäin surullista todeta, että suomalaisessa jääkiekossa pitkään toiminut Lehkonen mustamaalaa muita jääkiekon toimijoita virheellisillä perusteilla - asioihin perehtyminen ennen omien näkemysten julkituontia auttaisi merkittävästi.

Juttunsa lopussa Lehkonen kysyy, mikä oikeastaan on Pelaajayhdistyksen olemassaolon merkitys. Edellä olevaa mukaillen tiedustelen, mikä mahtaa olla Lehkosen kirjoittaman virheellisiä tietoja vilisevän jutun merkitys.

Osallistu keskusteluun:

Ainoastaan rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida artikkeleita.

Kommentit:

  • Ei vielä kommentteja.