Verovarojen käyttö urheiluun

16.04.2014 09:22 Jarmo Saarela

Erityisesti jääkiekon SM-liigan osalta on viime kuukausina nostettu usein esille se, kenen asia on rahoittaa SM-liigassa tulevalla kaudella (2014-15) liigalisenssin pakollisiksi määrittelemät joustokaukalot. Monissa kaupungeissa jäähallin omistaa kunta, joissain omistajana on erillinen kunnasta erotettu yhtiö ja joissain halli on yksityisomistuksessa.

Yksiselitteinen näkemykseni on, että jäähallien omistajien asia on hoitaa olosuhteet määräysten osoittamalle tasolle. Siihen, pitääkö esim. paikallisen liigajoukkueen osallistua hankintakustannuksiin (ja kuinka paljon) en ota kantaa. On yleisesti tiedossa, että liigajoukkueiden taloustilanne ei ole kokonaisuutena kolmen AAAn luokkaa – jollekin seuralle esim. 50 %:n kustannusosuus on OK, mutta toiselle seuralle se saattaa olla todella merkittävä. Oli miten tahansa, niin käsitykseni mukaan lasku siirtyy loppupelissä vuokrien kautta käyttäjien maksettavaksi. Tällöin tulisi kuitenkin varmistaa se, että kustannus ei saa rasittaa junioreiden harrastustoimintaa.

Kun SM-liiga noin vuosi sitten teki päätöksen (Tampere on ainoa paikka, joka ei ole vielä tehnyt hankintapäätöstä), että joustokaukalot tulee olla joka liigahallissa kauden 2014-15 alkaessa, oli joustokaukalon arvioitu hinta noin 150.000 €. Viime aikojen uutisointi on kuitenkin osoittanut, että kilpailun myötä hinta on laskenut – tapauksesta riippuen joustokaukalon saattaa saada noin 100.000 eurolla. Tässä vaiheessa voi esittää aiheellisen kysymyksen, onko ym. arviolta kymmenen vuoden investointi paljon vai vähän? Vastaan itse. Jos uusi kaukalo estää yhdenkin vakavan loukkaantumisen, on se maksanut itsensä moninkertaisesti takaisin.

Veronmaksajien rahat

Hankinnoista päätettäessä on muotia nostaa esiin, että monissa tapauksissa hankintaan käytetään veronmaksajien rahoja. Näinhän todellisuudessa onkin, mutta kukaan ei muista tuoda julki sitä, että myös JÄÄKIEKKOILIJAT OVAT VERONMAKSAJIA!

Liigajoukkueet maksoivat kaudella 2012-13 pelaajille palkkoja yhteensä 35 milj. €, josta pelaajien maksama KUNNALLISVERON määrä oli noin 6 milj. €. Viime aikoina on porua (keskustelua) aiheuttanut joustokaukalon hankinta Tampereen Hakemetsän halliin.  Mainittakoon, että Tapparan ja Ilveksen liigapelaajat maksoivat kauden 2012-13 palkoista kunnallisveroa yhteensä noin 700.000 €! Palkat eivät ole edelliskaudesta oleellisesti muuttuneet, joten suurin piirtein samansuuruinen summa kilahtaa kuntien kassaan tältäkin kaudelta.

Ymmärrän hyvin, että jääkiekkoilijoiden maksamaa kunnallisveroa ei korvamerkata jääkiekkotarkoituksiin, mutta jatkuvaa (paikkakunnasta riippumatta) populistista ruikusta, jonka mukaan verovaroja käytetään siekailematta jääkiekkoilijoiden olosuhteiden parantamiseen, en haluaisi enää kuulla - rehtiä ja urheiluhengen mukaista olisi tuoda esiin myös jääkiekkoilijoiden maksamat verot.

Veroista puheen ollen uudistan alkuvuonna esittämäni ajatuksen, jonka mukaan lasten ja nuorten harrastustoimintaan käytettävät menot olisivat verotuksessa vähennyskelpoisia kustannuksia. Asiaa enemmän mietittyäni laajennan ehdotustani siten, että liikuntaharrastukseen käytettävät menot olisivat kaikkien verovelvollisten osalta verotuksessa vähennettäviä kustannuksia (liikunnan lisääntyminen, terveydelliset, työllisyysvaikutukset jne.)

Osallistu keskusteluun:

Kommentit:

  • Ei vielä kommentteja.