Jääkiekkokausi liki finaalissa

30.04.2014 12:21 Jarmo Saarela

Suomalainen ja eurooppalainen jääkiekkokausi on Minskiä (MM-kisat toukokuussa) vaille valmis.

Kuluva kausi on ollut melko poikkeuksellinen ja jää muistoihin monestakin asiasta. Suomalaisittain kuultiin kesällä 2013 merkittävä uutinen, kun Jokerit ilmoitti siirtyvänsä tulevalle kaudelle Venäjän KHL-liigaan. Päätös oli merkittävä KHL:n laajentumispyrkimyksille ja kilpailulle ”maailman kiekkoherruudesta” NHL:n perinteistä organisaatiota vastaan, sillä Jokerit oli ensimmäinen KHL-liigaan mukaan tuleva Länsi-Eurooppalainen joukkue.

SM-liigalle päätös oli kuin puun takaa tullut taklaus, sillä Jokerien myötä Liigasta poistuu yksi merkittävimmistä, ellei merkittävin seura. Päätös aiheutti ”haasteita” myös Jokereille. Kuluva kausi on ollut niin Jokereiden pelaajille kuin myös valmentajille ja muille joukkueeseen kuuluville äärimmäisen raskas – huhuja, huonoa informointia, epätietoisuutta tulevasta jne. jne…

Mutta sitten iloisempiin asioihin

Miesten A-maajoukkue ylsi loistavasti pronssimitaleille Sotshin Olympialaisissa – saavutuksen arvoa korostaa se, että kisoissa oli paikalla kaikki maailman parhaat pelaajat. Merkittävin yksittäinen saavutus oli pudottaa Venäjän maailmatähtiä vilisevä joukkue jatkopeleistä.

Nuorten, eli alle 20-vuotiaiden maajoukkue pokkasi vuodenvaihteessa MM-kultamitalit – saavutus, jota jääkiekkopiireissä arvostetaan (ja ansaitusti) merkittävästi enemmän kuin kotimaamme rajojen sisällä.

SM-liiga saatiin päätökseen viikonvaihteessa. Finaaleissa pelasi kaksi ehdottomasti tämän kauden kaksi parasta joukkuetta, Kärpät ja Tappara, mestaruus ratkesi ensi kertaa vasta seitsemännessä finaalissa. Ottelun ensimmäisessä jatkoerässä Kärppien Juhamatti Aaltonen (Suomessa tällä hetkellä pelaavista pelaajista taiturimaisin ja monipuolisin kiekkojonglööri) lopetti liigakauden iskemällä kiekon Tapparan Juha Metsolan selän taakse. Loppulukemat Kärpille 1-0 ja mestaruuslippikset oululaisten päihin. Lopputuloksiin kuuluu ainainen jossittelu; Tapparalla oli kolme mahdollisuutta katkaista sarja, oliko Aaltosen laukaus torjuttavissa jne. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta se on turhaa. Jääkiekossa liikkuu sanonta, tulosta pitää kunnioittaa – sopii tilanteeseen enemmän kuin hyvin.

Otteluiden selostajista ja asiantuntijoista / kommentaattoreista ollaan montaa mieltä. Yksi yli kaiken on kuitenkin ”Tiki Tikkanen”. Minä ainakin arvostan Tikkasen oivaltavia peliin liittyviä näkemyksiä. Tikkanen ei latele tavanomaisia latteuksia ja jargonioita – ”49-vuotias luonnonlapsi” elää hetkessä, ”Esko” näkee tarkasti ja yksityiskohtaisesti kentän tapahtumat, joskus tulee mieleen, että Tikkasen näkökenttä ylittää jopa Paavo Väyrysen asteikon.

Ihan oma lukunsa ovat Tikkasen kielelliset ilmaisut. Ohessa jokunen Tikkasen viimeisen finaalin kommenteista. Ottelun ensimmäinen ja paras maalintekopaikka! Metsola on ollut mies paikan päällä. Kiekot eivät ole jäädytetty tarpeeksi hyvin, koska ne eivät osu lapaan. Me olemme tiimi, pääsemme matsin jälkeen samaan sänkyyn nukkumaan (toteamus selostajakollega Jani Alkiolle – tähän tosin kuului heti Alkion vastaväite).

Viime vuosina (median kautta näkee miltei reaaliajassa kaikki tuomareiden mahdolliset mokat) on kiinnitetty valtavasti huomiota tuomareiden tekemisiin tai tekemättä jättämisiin. Tuomareiden syyttely ei asiaa edistä. Ihmetystä herättää, kuinka kauan ammattilaissarjassa voi tuomarina toimia amatöörit. Olisiko mahdollista, että alioikeudessa pelkistä maallikkojäsenistä koostuva ”lautamiesjoukkue” jakaisi tuomioita monimutkaisissa talousrikosasioissa tai että minut laitettaisiin peruuttamaan täysperävaunua kapeaan porttikongiin? Tuomaritoiminta tulisi järjestää mahdollisimman nopeasti niin, että liigaotteluita tuomitsisivat vain ammattituomarit.

Hauskaa ja iloista Vappua!

 

Osallistu keskusteluun:

Ainoastaan rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida artikkeleita.

Kommentit:

  • Ei vielä kommentteja.