Älkää dumatko tuomareita

23.09.2014 13:53 Jarmo Saarela

Mediassa on viime päivinä käyty varsin vilkasta keskustelua Jääkiekon SM-liigan tuomaritoiminnasta. Tikun nokkaan on nostettu SM-liigan urheilutoimenjohtaja Arto I. Järvelä, joka on johtanut tuomaritoimintaa vuodesta 2001.

Monissa yhteyksissä on moitittu, että alkaneen kauden tuomaritoiminta on ollut linjatonta, jäähyjä on vihelletty liikaa tai liian vähän, homma ei ole ollut kenenkään hanskassa jne…

Yllä oleva on kuitenkin vain osa totuudesta, vastaavanlainen räksytys näyttää kuuluvan jääkiekkosyksyyn siinä missä lehtien kellastuminen tai valoisan ajan lyhentyminen. On erittäin epäreilua syyttää tuomareita kauden alkuvaiheessa huonosta ja/ tai linjattomasta toiminnasta, jos ja kun mitään linjaa ei ole edes heille kerrottu. On myös kohtuutonta edellyttää tuomareilta heti ensimmäisestä ottelusta alkaen ”virheetöntä” suoritusta. Eivät kaikki pelaajatkaan kauden alussa ole parhaimmillaan, tämän toki oivaltaa ymmärtäväinen kiekkoihminen. Annetaan tuomareille sama mahdollisuus. Uskon vakaasti, että kaikki tuomarit yrittävät jäällä ollessaan parhaansa, mutta inhimilliseen eloon kuuluu se, että kaikille sattuu virheitä, niistä pitää pyrkiä ottamaan oppia ja toimimaan jatkossa paremmin.

Eittämätön tosiaasia kuitenkin on se, että SM-liigan tuomaritoiminnan kokonaisuudessa on tapahduttava merkittäviä muutoksia! Tänä syksynä alkaneet CHL-pelit tai sääntökirjan käännösongelmat ovat liian halpoja tekosyitä jo vuosia esillä olleille ongelmille. Nyt on viimeinen aika tehdä asiaan liittyvä kokonaistarkistus!

Kuluva syksy tekee poikkeuksen aiempiin vuosiin erityisesti siinä, että nyt erityisesti toiminnassa mukana olleet tai vielä olevat tuomarit ovat ensimmäistä kertaa suuremmalla joukolla ”nousset kapinaan” - tuomaritoiminnassa olevat epäkohdat on nostettu esiin. Ongelmista on toki vuosien saatossa ainakin suppeammissa piireissä keskusteltu – tuolloin kuitenkaan yksittäiset tuomarit eivät ole olleet valmiit tulemaan ulos kaapista kertoakseen omat näkemyksensä. Jos ja kun julkinen kritiikki on aiemmin tullut esim. medialta ja jääkiekon muilta sidosryhmiltä, niin se on ollut helpompi sivuuttaa. Nyt kun tuomarit ovat vihdoin uskaltautuneet framille, sivuuttaminen ei enää onnistu, nyt vaaditaan tekoja.

Muutosten tekeminen vaatii ennakkoluulotonta toimintaa, muutos ei tapahdu sormia napsauttamalla. Ensi alkuun pitää puhdistaa ilma (”kriisipalaveri” toimijoiden kesken), jotta saadaan alkanut kausi vietyä kunnialla loppuun. Samanaikaisesti pitää kuitenkin ryhtyä toimiin, joilla luodaan selkeä systeemi, yksityiskohtainen esim. pelikauteen perustuva toimintasuunnitelma siitä, kuinka jatkossa tullaan toimimaan.

Tuomaritoiminta ei nykyisellään ole kovinkaan houkutteleva vaihtoehto, joku voisi nimittää sitä vaikka ”paskaduuniksi”. Eittämätön tosiasia kuitenkin on se, että jääkiekossa tullaan jatkossakin tarvitsemaan tuomareita ja mielellään hyviä sellaisia. Tuomarit tarvitsevat koulutusta, palautetta, opastusta, reilua ja rehtiä kohtelua, toisin sanoen edellytyksiä toimia hyvin tulee lisätä.

Ammattituomarit kehiin - liigan piirissä on vuosia keskusteltu siitä, että tuomareiden pitäisi myös olla ammattilaisia. Se, että nimitetään x määrä ammattituomareita ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa. Tuomaritoiminta kokonaisuutena pitää muuttua palvelemaan sitä, että tuomarit voivat parhaalla mahdollisella tavalla kehittää itseään ja palvella sitä kautta myös jääkiekon kehittymistä. Tuomareiden kesken pitää vallita vastaavanlainen kilpailutilanne kuin pelaajienkin kesken, parhaat pelaa ja tuomitsee - kilpailutilanteen tulee olla avoin, tasapuolinen ja rehti.

Pelaajat ja tuomarit ”tekevät pelin” – on siis pidettävä huolta siitä, että niin pelaajien kuin tuomareidenkin toimintaedellytykset hoitaa oma postinsa ovat kunnossa.

Pelaajien edustajana totean, että Suomen Jääkiekkoilijat ry on halukas osaltaan osallistumaan kehitystyöhön, jolla voidaan parantaa tuomaritoimintaan liittyviä asioita ja siten edistää myös itse pelin kehittymistä.

Osallistu keskusteluun:

Ainoastaan rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida artikkeleita.

Kommentit:

  • Ei vielä kommentteja.