Parasta mahdollista jääkiekkopropagandaa!

19.01.2016 11:02 Jarmo Saarela

Jääkiekko on edelleen Suomen suosituin urheilulaji – sen näytti toteen ”Pikkuleijonien” aikaansaaama hurmos, joka päättyi sadunomaisesti maailmanmestaruuteen. Loppuottelussa kukistui Venäjä jatkoajalla lukemin 4-3.

Jääkiekon parissa työskennellessä on ollut helppo huomata, kuinka kiinnostus nuorten MM-kisoja kohtaan päivä päivältä kohisten nousi. Turnauksen edetessä miltei joka paikassa ainakin sivuttiin tulevia mitalipelejä ja Suomen mahdollisuuksia päästä finaaliin ja hoitaa homma kotiin.

Joukkue ei pettänyt vaan eteni loppuotteluun. Matkalla kaatui kovista kiekkomaista peräjälkeen Tsekki, Kanada ja Ruotsi (Slovakia ja Valko-Venäjä olivat ”alkupaloja”). Pieni kauneusvirhe alkusarjassa, häviö Venäjälle näytti  sisuunnuttaneen joukkuetta – finaalissa velka tuli maksettua korkojen kera!

Suomi oli eittämättä kisojen paras joukkue, Venäjä toiseksi paras, vaikka takelteli pistemenetyksillä Tsekkiä ja Tanskaa vastaan. Ennen kisoja aprikoitiin, että Suomen lohko olisi paljon heikompitasoinen kuin Ruotsin, Kanadan ja USA:n lohko. Taasen  asiantuntija-arviot heittivät häränpyllyä, finaalissa kohtasivat Suomen lohkon ykkönen ja kakkonen!

Suomen joukkue kasvoi koko kansan LEMMIKIKSI! Finaalia seurasi TV:n kautta parhaimmillaan 2,5 miljoonaa katsojaa. Se on noin 46 % Suomen väkiluvusta, miltei uskomaton juttu. Mikä muu laji saa missään maassa aikaan moista hurmosta ja kiinnostusta? Vertailun vuoksi totean, että Urheilugaalaa seurasi noin 800.000 silmäparia.

Mikä oli sitten menestyksen salaisuus? Toki kaikki vähänkin jääkiekkoa seuraavat tunnistavat joukkueen tähtipelaajat, jotka ovat kieltämättä ikäluokkansa maailman huippuja. Menestyksen  taustalla on kuitenkin KOKO JOUKKUE. Joukkue muodostuu pelaajien lisäksi, valmentajista, huoltohenkilöstä ja muusta taustaorganisaatiosta – jos ja kun kaikki saadaan toimimaan moitteettomasti, niin tuloksena saattaa olla maailmanmestaruus.

Yksittäisiä pelaajia en lähde nostamaan esiin – joukkueen voitto!

Good looser?

Urheilussa voittajan vastineena on aina myös häviäjiä. Ruotsalaiset ja etenkään venäläiset eivät olleet hyviä häviäjiä (good looser). Erityisesti mieleen jäi Venäjän jääkiekkoliiton varapuheenjohtajan Roman Rotenbergin näkemys, jonka mukaan kansainvälisen jääkiekkoliiton pitäisi suorittaa selvitys finaalin jäähytuomioista.  Presidentti Putinin lähipiiriin kuuluva Rotenberg voisi lisätä samaan selvityspyyntöön mm. Minskin 2014 MM-kisojen finaaliottelun Suomi - Venäjä jäähytuomiot.  Putin muiden muassa seurasi tuolloin aitiopaikalta presidentti Lukashenkon kanssa, kuinka suomalaiset passitettiin jäähyboksiin, mutta venäläiset, sääntöjen vastaisista toimista huolimatta, jatkoivat  kaukalossa. Kuten moni meistä muistaa, niin suomalaisjäähyjen aikana Venäjä karkasi tavoittamattomiin ja vei maailman mestaruuden.

Mutta menneet ovat menneitä ja nyt on aika osoittaa kiitos Suomen joukkueelle ja Suomen Jääkiekkoliitolle. Itse olin paikan päällä likimain kymmenessä pelissä – loistava tunnelma, jännittäviä otteluja, paljon nuorisoa ja lapsiperheitä, maltilliset lippujen hinnat ja, kokonaisuus parasta A-luokkaa!

Tästä on hyvä jatkaa!

 

Osallistu keskusteluun:

Ainoastaan rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida artikkeleita.

Kommentit:

  • Ei vielä kommentteja.