#Pukukoppipuhe2021: Mieti mitä puhut, sillä on väliä

#Pukukoppipuhe2021: Mieti mitä puhut, sillä on väliä

SJRY:n edustusta on ollut mukana työstämässä urheilijapaneelissa #Pukukoppipuhe2021-kampanjaa. Pelaajayhdistys haluaa, että jokainen harrastaja ja urheilija voi hyvin. Häiritsevä puhe ei kuulu urheiluun: ei pelaajille, ei valmentajille, ei huoltajille, ei seurajohtajille. Haastamme kaikki joukkueiden jäsenet ja seurajohtajat mukaan hyvän asian puolesta.

 

TAUSTA

SUEK:n vuonna 2020 julkaisema Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimus osoitti, että yleisin urheilussa tapahtuva häirinnän muoto on häiritsevä ja epäasiallinen puhe – niin sanottu pukukoppipuhe. Kokemukset häiritsevästä puheesta osoittavat, että muutokselle on tarvetta. On aika päivittää pukukoppipuhe 2020-luvulle.

Pukukopissa rakennetaan luottamusta

Koronapandemian jälkeinen aika on urheiluyhteisölle monella tapaa uusi alku, joka rohkaisee muutokseen. Jotta jokainen tuntee olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi urheiluyhteisöön, on positiivisen puhekulttuurin rakentaminen tärkeää.

– Pukukoppipuhe-kampanjan avulla haluamme kannustaa urheiluyhteisöä pohtimaan omaa käyttäytymistä ja puhetyyliä. Toivomme laajasti yhteisöä mukaan keskusteluun siitä, miten pukukopissa ja muissa urheilun ympäristöissä rakennetaan luottamuksen ilmapiiriä, taustoittaa Olympiakomitean vastuullisuuspäällikkö Elina Laine.

Parhaimmillaan hyvä ilmapiiri siivittää urheilijat parempiin suorituksiin sekä tarjoaa tukea ja kannustusta epäonnistumisen hetkinä. Pukukopissa ryhmän ja joukkueen kesken vaihdetaan usein myös urheilun ulkopuolisia kuulumisia.

– Pukukopissa ollaan usein sekä fyysisesti että henkisesti paljaana. Monet urheilijat kokevat pukukopin kaltaisten paikkojen olevan parhaita paikkoja jutella, purkaa pettymyksiä ja juhlia voittoja – vapaasti ja rohkeasti. Tällä vuorovaikutuksella rakennetaan luottamusta, Laine toteaa.

Luodaan urheiluyhteisöstä kaikille turvallinen paikka

Vaikka pukukopissa parhaimmillaan vahvistetaan ryhmän yhteenkuuluvuutta, on tämä myös paikka, jossa vitsit ja kommentit saattavat mennä yli. Harmittomaksi tarkoitettu heitto voi loukata jotakuta ja häiritsevien kommenttien aiheuttama paha olo heijastuu koko ilmapiiriin.

Epäasialliselle vitsailulle, vähättelylle ja seksuaalissävytteiselle vihjailulle ei pidä olla urheiluyhteisössä tilaa. Tätä puhekulttuuria #Pukukoppipuhe-kampanja haastaa ja rohkaisee kitkemään.

– Jokaisen on hyvä pysähtyä ja miettiä, millaista ilmapiiriä omalla puheellaan rakentaa. Ovatko vitsini hyväksyttäviä? Loukkaanko vahingossa? Kun pukukopissa – ja koko urheiluyhteisössä – voidaan hyvin, menestys seuraa perässä.

Yhteisöllisyys merkittävä urheilun voimavara

Muutoksen luominen ei kuitenkaan tarkoita, ettei pukukopissa ”saisi enää sanoa mitään”. Yhteisöllisyys on urheilun suuri voimavara. Sellaisena sen tulee säilyä myös tulevaisuudessa.

– Puheen tulee kuitenkin olla tyylikästä ja kunnioittavaa. Meidän tulee huomioida ihmisten monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo niin, että jokainen kokee olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi urheiluyhteisöön, Laine summaa.

 

#Pukukoppipuhe2021 on Olympiakomitean lanseraama kampanja.


Takaisin uutisiin »
SJRY