Kuvan otsikko Kuvan otsikko

Pelaajayhdistys pelaa pelaajille

Suomen Jääkiekkoilijat ry, eli tuttavallisemmin Pelaajayhdistys, on jääkiekkoilijoiden ammattijärjestö. Se auttaa ja kehittää pelaajiamme sekä edistää kiekkokulttuuria. Pelaajayhdistys huolehtii myös uran jälkeiseen aikaan valmistautumisesta, sillä pelaajan ura on työuraksi lyhyt ja osuu aikaan, jolloin muut nuoret kouluttautuvat ammatteihin.

Pelaajayhdistys on pelaajan tuki ja turva

Pelaajayhdistys on perustettu vuonna 1973.

Jääkiekkoilijan ammatista on tullut yllättävän yleinen ammatti, jos sitä vertaa esimerkiksi lentäjän tai kirurgin ammattiin. Palkkaa pelaamisesta saa jo lähes 900 suomalaista, kun mukaan lasketaan myös muiden maiden ammattilaisliigojen suomalaiset pelaajat. 

Pelaajayhdistys lupaa olla pelaajan tuki ja turva. Pelaajat saavat yhdistykseltä asiantuntijapalveluita, etuja sekä suojaa konfliktitilanteissa. Kun riita tulee, Pelaajayhdistys toimii välimiehenä pelaajan ja seuran välillä. Myös agenttien ja vakuutusyhtiöiden kanssa syntyneitä kiistoja ratkotaan toistuvasti.

Pelaajayhdistyksen ansiosta pelaajat voivat rahastoida suuren osan tuloistaan peliuran jälkeistä elämää varten. Näin vältytään kohtuuttomilta veroilta pelivuosien aikana. Rahastoinnista vastaa Pelaajayhdistyksen hallinnon alla toimiva Jääkiekkoilijoiden Koulutus- ja Ammatinedistämissäätiö.

Tietyissä oppilaitoksissa on jääkiekkoilijoita varten räätälöityjä opinto-ohjelmia, jotta opiskelu on mahdollista jääkiekkouran aikana. Kuusi jääkiekkolehtoria ohjaa kiekkoilijoita opintielle eri puolilla maata. Sekä opinto-ohjelmissa että lehtorijärjestelmässä on mukana useita tahoja. Niitä yhdistää se, että koko koulutusjärjestelmä on Pelaajayhdistyksen alullepanema.

Pelaajien turvallisuuden eteen Pelaajayhdistys tekee töitä kuten formuloissa kuljettajayhdistys. Formuloihin on saatu turvallinen kori ja kiekkoon joustokaukalo – toisessa ajetaan, toisessa pelataan.

Pelaajayhdistys on yhteinen voima

Jääkiekkoilijan ammatti on lapsuuden haave, johon on pantu paljon elämästä. Pelaajayhdistyksen missio on ”Jotta jääkiekkoilijan unelmasta tulisi unelma-ammatti”. Sen mukaisesti yhdistys neuvottelee työehtosopimusta vastaavan yleissopimuksen sekä pelaajasopimuksen. Se on työsopimus, jossa on sovittu kaikki muut asiat paitsi palkka. 

Ilman näitä sopimuksia sekä pelaajat että seurat olisivat yksin. Pelaajat olisivat alttiimpia hyväksikäytölle ja seuroilla menisi valtavasti aikaa ja rahaa, jota voi käyttää joukkueen kehittämiseen. Niinpä myös Liigan, Jääkiekkoliiton ja sponsoreiden johtohahmot ovat jo pitkään olleet tyytyväisiä siihen, että heillä on kaikkia pelaajia edustava sopimuskumppani.

Kaikkien pelaajien yhteinen joukkue on voima, jolla voidaan vaikuttaa jopa lainsäädäntöön. Vuonna 1999 mahdollistettiin urheilijan tulojen rahastoiminen uran jälkeistä aikaa varten – jääkiekkoilijoiden johdolla. 

Nyt Pelaajayhdistyksen visio on saada ammattiurheilijoille lainsäädännöllisesti samat oikeudet kuin muissa ammateissa työskenteleville. Pelaaja on nimittäin edelleen heikommalla, kuin esimerkiksi valmentaja, jos hän sattuu vaikkapa kaatumaan suihkussa.

 

SJRY