Topi Jaakola tutkii jääkiekkoilijoiden hyvinvointia

Topi Jaakola tutkii jääkiekkoilijoiden hyvinvointia

Topi Jaakola on osana urheiluvalmennuksen ja -johtamisen tutkinnon työharjoitteluaan mukana kansainvälisessä tutkimusryhmässä, joka selvittää jääkiekkoilijoiden hyvinvointia Suomessa. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Pelaajayhdistyksen, Liigan, Mestiksen, Naisten Liigan, Haaga-Helian ja Huippu-urheilun instituutti KIHUn kanssa. 

Tutkimus on jatkoa vuonna 2020 tehdylle työhyvinvointikyselylle (Kuormittavuustekijät, koettu stressi, työtyytyväisyys ja sosiaaliset tukiverkostot ammattilaisjääkiekkoilijan arjessa, KIHU, 2020).

– Silloisella tutkimusryhmällä oli jo alun perin ajatus, että se ei jäisi yksittäiseksi kyselyksi. Tekemällä tällä kertaa kaksi kyselyä kauden aikana, pystymme analysoimaan kokemuksia myös kauden eri vaiheissa, Jaakola kertoo.

Tutkimusryhmän tietojen perusteella vastaavaa projektia ei ole maailmalla aiemmin tehty jääkiekkoilijoille. Marraskuussa jaettuun ensimmäiseen kyselyyn on vastannut satoja pelaajia Liigasta, Mestiksestä ja Naisten Liigasta. Kyselyn toinen osa toteutetaan alkukevään aikana.

– Tutkimus tuo suomalaiselle kiekkoyhteisölle arvokasta tietoa, jonka avulla voimme kehittää suorituskykyä ja hyvinvointia niin yksilö- kuin ryhmätasolla. Tutkimusryhmä pitää erityisen hienona sitä, että mukana ovat Liigan lisäksi myös Mestiksen ja Naisten Liigan pelaajat. Näin pyrimme kehittämään myös tasa-arvoisempaa kiekkoyhteisöä, Jaakola kiittelee.

– Nykyisin varmasti tiedostetaan paremmin hyvinvoinnin rooli huippusuorituksen mahdollistajana. Siitä huolimatta on näyttöä myös siitä, että urheiluvalmennuksen parissa ajattelemme usein tietävämme miten asiat ovat. Siitä on kuitenkin vielä matkaa siihen, että tiedämme. Toiminnan kestäväksi ja vastuulliseksi kehittämiseksi tarvitsemme tutkimustietoa.

Yksi tavoitteista on tarjota kiinnostuneille seuroille tutkittuun tietoon perustuvia käytännön menetelmiä, mitä he voivat hyödyntää joukkueensa suoritustason parantamiseksi ja täyden potentiaalin saavuttamiseksi.

– Enemmistö seurojen urheilujohtajista ja päävalmentajista on sitoutunut yhteistyöhön ja ymmärtänyt projektin tuomat mahdollisuudet. Hyvinvointiin panostamalla hankkii myös kilpailuetua joukkueelleen, Jaakola huomauttaa.

Tutkimusryhmä:

Topi Jaakola (Haaga-Helia)
Markus Arvaja (Haaga-Helia)
Vladislav Bespomoshchnov (Haaga-Helia, Leipzigin yliopisto)
Cliff Mallett (Queenslandin yliopisto)
Niilo Konttinen (KIHU)
Mika Saarinen (Haaga-Helia)


Takaisin uutisiin »
SJRY