Uusi joukkuelajien pelaajayhdistys Joukkueurheilijat ry syntyi tänään Helsingissä

Uusi joukkuelajien pelaajayhdistys Joukkueurheilijat ry syntyi tänään Helsingissä

Koripallon, lentopallon, pesäpallon ja salibandyn pelaajien muodostama edunvalvontajärjestö Joukkueurheilijat ry perustettiin tänään Helsingin Olympiastadionilla.

Kyseessä on historiallinen tapahtuma, sillä aiemmin Suomessa ei ole ollut palloilulajien yhteistä pelaajayhdistystä.

Yhdistyksen tarkoituksena on valvoa urheilijoiden etua, saada urheilijoiden ääni kuuluviin, olla auttamassa pelaajia sopimusasioissa sekä edistää myös tasa-arvoa.

Joukkueurheilijat ry toimii Suomen Huippu-urheilijoiden Unionin (SHU) alla. SHU:n alla urheilijoiden etuja ajavat tällä hetkellä aktiivisesti Suomen Jääkiekkoilijat ry (SJRY) sekä Jalkapallon Pelaajayhdistys (JPY).

– SJRY ja JPY ovat toimineet uuden yhdistyksen perustamisessa apuna ja antavat myös jatkossa apua tarpeen vaatiessa. Pesäpallo toimi aiemmin omana yhdistyksenään SHU:n alla, mutta nyt neljän lajin yhdistyksen on mahdollista saada aikaan parempaa edunvalvontaa urheilijoille. Jatkossa tarkoituksena on kehittää myös yksilölajien edunvalvontaa uusien tekijöiden löytyessä, SHU:n puheenjohtaja Teemu Ramstedt sanoo.

Hallituksessa mukana pelaajia kaikista lajeista

Joukkueurheilijat ry:n perustamisessa on ollut mukana iso joukko suomalaisia huippupelaajia. Yhdistyksen hallituksessa on kahdeksan henkilöä, joista kaksi tulee jokaisesta lajista. Yhdistyksen puheenjohtaja valitaan myöhemmin.

Lisäksi jokaisella lajilla on oma lajijaostonsa.

– Työ, jota yhdistys ja urheilijat nyt lähtevät tekemään, vaatii pitkäjänteistä sitoutumista ja avointa vuoropuhelua. Vaikka eri lajeissa haasteet ovat erilaisia, yhdistäviä tekijöitä lajeilla ja urheilijoilla on paljon. Lajien välinen yhteistyö ja yhdessä järjestäytyminen ovat perusedellytyksiä urheilijan aseman vahvistamiseksi yhteiskunnassa, lentopallon edustaja Ronja Heikkiniemi kertoo.

– Järjestäytyminen tarjoaa urheilijoille mahdollisuuden vaikuttaa niin yksin kuin yhdessäkin. Pelaajien yhtenäinen rintama toimii tärkeänä linkkinä keskusteluissa lajiliiton ja seurojen välillä. Koripallon osalta kotimaisten Korisliigojen kehittäminen ja yhteistyö ovat asioita, joihin pelaajayhdistys haluaa tuoda lisää puhtia ja uusia näkökulmia, koripallon edustaja Ninni Salmi kommentoi.

– Usean lajin yhteistyö auttaa kehittämään joukkueurheilijan asemaa tehokkaammin. Toivottavasti tällainen yhteistyö luo myös uusia ideoita ja toimintatapoja ihan jokaiselle urheilussa mukana olevalle, pesäpallon edustaja Jani Kangasaho sanoo.

– Meillä on pukukopeissa paljon fiksuja urheilijoita, joiden ääni saadaan pelaajayhdistyksen avulla paremmin kuuluviin. On mielenkiintoista myös nähdä, minkälaisia hienoja mahdollisuuksia lajien välinen yhteistyö avaa, salibandyn edustaja Jussi Piha toteaa.

Joukkueurheilijat ry:n hallitus:

Koripallo: Vilma Kesänen, Lassi Nikkarinen
Lentopallo: Ronja Heikkiniemi, Olli-Pekka Ojansivu
Pesäpallo: Juha Korhonen, Janette Lepistö
Salibandy: Oona Kauppi, Jussi Piha
 


Takaisin uutisiin »
SJRY