Atte Mäkinen siirtyi Haaga-Helian kiekko-opintojen kautta työelämään

Atte Mäkinen siirtyi Haaga-Helian kiekko-opintojen kautta työelämään

Kiekkoilijan työura jääkiekon parissa on lyhyt ja samalla muut nuoret kouluttautuvat muihin ammatteihin. Pelaajayhdistys huolehtii myös uran jälkeiseen aikaan valmistautumisesta. Viime keväänä uransa lopettanut Atte Mäkinen, 26, kertoo meille, miten hän valmistui uran jälkeiseen aikaan.

Millainen on sinun opiskelutaustasi?

Valmistuin keväällä 2015 ylioppilaaksi Tampereella ja halusin jatkaa heti opiskeluja lukion jälkeen. En nähnyt syytä, miksi opinnot olisi pitänyt jättää peliuran jälkeiseen aikaan. Aloitin tammikuussa 2016 opinnot kiekkoilijan opintopolulla Haaga-Heliassa, kun pelasin Tapparassa. Siirryin 2018 tutkinto-opiskelijaksi ja kävin liiketalouden opinnot loppuun. Virallisesti valmistuin syyskuussa 2021.

Miten Liigassa pelaaminen ja opinnot sulautuivat yhteen?

Tosi hyvin. Kiekkoilijan opintopolku oli hyvin räätälöity pelaamisen oheen ja tehtäviä pystyi tekemään, kun aikaa oli iltapäivisin tai pelireissuilla. Meillä oli 3–4 lähipäivää vuodessa, mutta muuten opinnot tehtiin netin kautta verkko-opintoina. Tutkinto-opiskelijana koko tutkinnon pystyy nykyään suorittamaan verkko-opintoina ja tehtävien tekemisen pystyy suunnittelemaan täysin omien aikataulujen mukaan. Pelasin pari vuotta Ranskassa ja myös siellä opinnot etenivät hyvin.

Millaisena koet Haaga-Helian kiekkoilijalle suunnatun opintokokonaisuuden?

Se on kaikin puolin helppo tapa lähteä mukaan opiskelemaan. Se on erityisen hyvä myös silloin, jos on aikaisemmista opinnoista taukoa ja kokee tarvitsevansa tukea opintojen käynnistämisessä. Liiketalous on aika laaja-alainen tutkinto, josta voi suuntautua moneen eri työhön, eikä aloittaessa tarvitse tietää mitä tekee tulevaisuudessa. Opintojen eteneminen on aika paljon itsestä kiinni ja opinto-ohjaaja on käytettävissä koko opintojen ajan. Se on aika kiva tilanne, kun peliura loppuu ja tutkinto on viittä vaille valmis tai jo tehtynä.

Miten päädyit lopettamaan peliuran?

Lopettaminen oli monen asia summa. Oma peliura ei kehittynyt haluttuun suuntaan ja sain sen lisäksi opinnot hyvään vaiheeseen. Samalla alkoi muunlainen työura kiinnostaa ja viime kauden jälkeen päätin, että nyt on aika tehdä jotain muuta. Nyt olen töissä Oslossa rekrytoijana Nordic Jobs Worldwidessa.

Loppuun vielä kysymys SJRY:stä. Miten itse koit Pelaajayhdistyksen roolin uran aikana?

Olin jäsenenä koko uran ja omalla kohdalla etenkin opiskelupuolella SJRY oli tärkeä apu. Käytin myös rahastointimahdollisuutta uran aikana. Ranskassa pelatessa huomasin mikä arvo yleissopimus- ja vakuutusasioilla on, ne tuovat pelaajalle turvaa. Ranska on pieni kiekkomaa ja pelaajien edunvalvonta oli ainakin silloin vielä lapsen kengissä.

 

Haaga-Helian kiekkoilijan opintopolun hakuaika päättyy 12.12.2021. Lisätietoja opinnoista TÄSTÄ!


Takaisin uutisiin »
SJRY