SM-Liigan kurinpitoon liittyvät linjaukset

SM-Liigan kurinpitoon liittyvät linjaukset

Alla tiedoksi SM-liigan kurinpitoon liittyviä linjauksia kaudelle 2013-14 (julkaistu Liigan sivuilla tänään).

Kurinpitotehtävissä alkavalla liigakaudella toimivat henkilöt:

Kurinpitäjä  Sampo Liusjärvi
Kurinpitoryhmä  Iiro Järvi (PJ), Janne Ojanen, Karl Ekholm ja Jari Hytti
Päävideotuomarit  Kalle Tervonen ja Kari Jalonen

Tarvittaessa asiasta voi tiedustella lisää Iiro Järveltä.

 

Turvallista kautta toivottaen

SUOMEN JÄÄKIEKKOILIJAT RY

Iiro Järvi
Yhteyspäällikkö
Uutiskatu 2, 00240 Helsinki
tel.  +358 9 621 6322                    
cell. +358 40 519 3738                  
fax. +358 9 621 6373                    
iiro.jarvi(at)sjry.fi                           
www.sjry.fi
Jarmo Saarela
Toiminnanjohtaja
Uutiskatu 2, 00240 Helsinki
tel. +358 9 621 6322
cell. +358 40 5465017
fax. +358 9 621 6373                    
jarmo.saarela(at)sjry.fi
www.sjry.fi

 

 Lataa jäsenkirje.


 

SM-liigan päävideotuomarit, kurinpitäjä ja kurinpitoryhmä kokoontuivat 6.9.2013. Tilaisuudessa keskusteltiin viime kauden tapahtumista ja käytiin läpi kurinpitoprosessia sekä alkavan kauden linjauksia.

Kurinpito-organisaatiossa on tapahtunut muutoksia viime kauden jälkeen. Kurinpitoryhmää on täydennetty alkavalle kaudella oikeudellisella osaamisella ja ryhmässä on nyt neljä jäsentä. Päävideotuomareita on jälleen kaksi ja heistä ottelukierroksittain jompikumpi on vuorossa. 

Jäällä tapahtuneet rikkeet tulevat edelleen pääsääntöisesti kurinpitokäsittelyyn päävideotuomarin päätöksellä. Kurinpitokäsittelyyn asetetut tilanteet käsittelee kurinpitäjä tai kurinpitoryhmä. Kurinpitäjällä on toimivalta antaa pelikieltoa viiteen otteluun asti. Yli viiden ottelun pelikiellot ja muut rangaistusasiat käsittelee kurinpitoryhmä. Jäällä tapahtuneista rikkeistä annetuista pelikielloista ei ole enää mahdollisuutta valittaa liigahallitukselle. Liigahallituksella ei ole enää oikeutta ottaa jäällä tapahtuneen tilanteen kurinpitokäsittelyä itselleen.

Erotuomarit tuomitsevat jäällä ottelurangaistuksen enää vain jääkiekon sääntökirjan säännön 561 nojalla (yleisön estäminen/koskemattomuus). Kaikissa muissa sääntörikkomuksissa erotuomarit tuomitsevat korkeintaan 5+PRK:n ja mahdolliset ottelurangaistukset määrätään kurinpitomenettelyssä. Kauden 2013-14 kurinpitosäännöt ovat kokonaisuudessaan luettavissa liigan nettisivuilla osoitteessa http://www.liiga.fi/kurinpito/saannosto

 Alkavalle kaudelle 2013-2014 kurinpito teki seuraavat linjaukset:

  1. Yleisesti kurinpidon rangaistusharkinnassa kiinnitetään huomiota erityisesti tekojen tahallisuus/tahattomuus aspektiin sekä pelaajaturvallisuuteen.
  2. Päähän kohdistuneet taklaukset. SM-liiga ja pelaajayhdistys sopivat 22.2.2013, että SM-liigassa noudatetaan kovennettua rankaisulinjaa päähän kohdistuneissa taklauksissa. Samaa kovennettua linjaa tullaan noudattamaan myös kaudella 2013-2014.
  3. Tappelut. Jääkiekko on fyysinen kontakti- ja kamppailulaji, jossa on aina paljon tunnetta mukana. Jääkiekon säännöt kieltävät tappelut ja niistä voidaan määrätä isoja rangaistuksia. Reilujen ja spontaanien tappeluiden kyseessä ollen erotuomareiden jäällä jakamat sääntöjen mukaiset rangaistukset ovat kuitenkin pääsääntöisesti rangaistuksina riittäviä. Toisaalta tappeluihin osallistuminen kolmantena miehenä ilman syytä, yksipuoliset noudot tai järjestetyt tappelut eivät kuulu jääkiekkoon ja niiden kohdalla kurinpitomenettelyssä rangaistukseksi määrätään pelikieltoa.
  4. Loukkaantumisen vaikutus rangaistuksiin. Loukkaantuminen ei johda lisärangaistuksiin jos taklaus itsessään on ollut puhdas ja mitään sääntörikettä ei ole havaittu. Kiekollisen pelaajan vastuulla on aina suojella itseään ja tiedostaa mahdollisuus tulevansa taklatuksi. Toisaalta mikäli loukkaantuminen tapahtuu holtittoman ja vastuuttoman tai välinpitämättömän sääntöjen vastaisen teon seurauksena tulee kurinpito ottamaan sen huomioon rangaistusta koventavana seikkana.
  5. Toistuvat kurinpitokäsittelyt. Aiemmat SM-liigan kurinpitomenettelyssä määrätyt pelikiellot ovat rangaistuksen koventamisperuste. Rangaistusharkinnassa pelaajan kurinpitohistoriaa tarkastellaan kuluvalta ja kolmelta edelliseltä kaudelta.

 

  

Helsingissä, 11. syyskuuta 2013

 

Kurinpitäjä              Kurinpitoryhmä


Takaisin uutisiin »
SJRY